Aanleggen terras

Ervaren stratenmakers die jou graag van dienst zijn.

Vakwerk

Om optimaal te genieten van de natuur om je heen is een terras de ideale plek. Je doet één stap naar buiten en kunt meteen profiteren van al het groen om je heen. Onze vakmannen zorgen voor een heerlijke plek, een ware vakantie in eigen tuin op een prachtig aangelegd terras.

 

Stappenplan voor het aanleggen van een terras

 

Een terras aanleggen is een simpel karwei voor de vakman. Zelf doen kan uiteraard ook, maar wees er dan van bewust dat dit bij uitstek een klus is voor de gevorderde doe-het-zelver. Wij hanteren de volgende stappen om van jouw tuin een prachtig terras te maken. 

 

  • Het opmeten van de tuin of een specifiek gedeelte waar je het terras wilt aanleggen.
  • Vervolgens wordt er een plattegrond op schaal gemaakt. Zo krijg je inzicht in de precieze verhoudingen van jouw tuin ten opzichte van het terras.
  • Daarna kan het terras uitgezet worden met paaltjes of latjes en kan het uitgraven van het te bestraten gedeelte beginnen.
  • Het uitgegraven stuk wordt aansluitend opgevuld met wit zand. Dit moet minimaal tien centimeter dik zijn. Om verzakking en onkruidgroei te voorkomen mengen we het zand met cement en wordt er worteldoek onder de zandlaag gelegd.
  • Egaliseren: druk het zand stevig aan en maak de ondergrond glad.
  • Bij het betegelen zorgen wij dat het terras op afschot wordt gelegd. Dat betekent dat het terras iets afloopt, zodat er geen water op blijft staan.
  • Dan worden eerst de hoekstenen gelegd die vervolgens aan elkaar worden verbonden met tussenliggende tegels. Er blijft in het midden een open plek zand over dat (meestal) iets opgehoogd moet worden.
  • Daarop worden de tegels rij voor rij gelegd en zacht aangeklopt met een rubberen hamer.
  • Tot slot vegen we met een bezem los zand over het bestrate terras waardoor kieren worden opgevuld. Dit kan een aantal dagen achterelkaar herhaald worden.

Tips van jouw vakman

Besluit je toch zelf aan de slag te gaan? Dan geven wij je graag een aantal tips. Het is handig om tijdens het invegen het terras te besproeien. Het zand gaat dan makkelijker tussen de kieren zitten. Als je niet een heel ervaren bestrater bent kun je het beste kiezen voor tegels in plaats van klinkers. Met tegels zijn weliswaar geen decoratieve patronen te maken, maar een terras bestraten wordt wel een stuk makkelijker met een rechttoe-rechtaan tegelterras. Als het nodig is om tegels op maat te knippen, kun je hiervoor het beste een tegelknipper gebruiken. Deze zijn te huur bij bijvoorbeeld bouwmarkten.

 

Voor meer informatie over het aanleggen van een terras of over specifieke stappen, zoals een terras op afschot leggen, kun je altijd even contact opnemen. Het bestratingsbedrijf bij jou in de buurt geeft je graag advies over het uitgraven, egaliseren en betegelen van jouw terras. Wij kunnen ook het complete proces uit handen nemen. Jij vertelt wat je wensen zijn en wij voeren ze uit, met als eindresultaat een prachtig terras zoals jij het wilt. 

Wij hopen dat je goed geïnformeerd bent en dat wij jouw bestrating mogen leggen!