Houten terras

Ervaren stratenmakers die jou graag van dienst zijn.

Natuurlijke uitstraling

Voor een warme en natuurlijke uitstraling kies je een houten terras. Bij het kiezen van een houtsoort moet je er rekening mee houden dat een terras altijd bloot staat aan weer en wind. Er zijn houtsoorten die jarenlange levensduur hebben en weinig tot geen onderhoud vergen. Eenmaal geplaatst heb je er zomers lang plezier van.

 

Geschikte houtsoorten

 

Er zijn veel mogelijkheden om een houten terras aan te leggen die bij jouw tuin en woning past. De houtsoorten die hier het meest voor zijn over het algemeen verduurzaamd en met hitte behandeld hout. Dit is hout dat bestand is tegen onder andere vocht en klimaatveranderingen. Bovendien is het slijtvast en sterk genoeg om als terrashout gebruikt te worden. Er zijn vijf duurzaamheidsklassen te onderscheiden waarbij klasse I staat voor een zeer hoge duurzaamheid en kwaliteit, en klasse V voor de minste duurzaamheid.

 

Onder andere de volgende houtsoorten komen in aanmerking voor een houten terras:

 

  • Klasse I hout: Jatoba, Bilinga, Tali, Moabi, Jarrah, Afrikaans Padoek, Basralocus, Ipé, Cumaru, Afzelia, Massaranduba, Makoré, Itauba.
  • Klasse II – III hout: Merbau, Tamme Kastanje, Sapupira, Iroko, Tatajuba, Faveira Amargosa, Afrormosia, Bangkirai, Gonçalo Alves. 

Stabiliteit en hardheid

Bovenstaande is slechts een greep uit de vele houtsoorten die gebruikt kunnen worden bij de aanbouw van een houten terras. Elk van deze soorten heeft eigen specifieke kenmerken. Bij het ontwerp moet hier rekening mee gehouden worden. Een belangrijk kenmerk is de mate van stabiliteit. Houten terrasplanken zetten uit en krimpen in naargelang de weersveranderingen. Daarom is het van belang dat hier tijdens het ontwerpen van een houten terras rekening mee wordt gehouden. Een ander belangrijk aspect is de hardheid van een houtsoort. Dit heeft invloed op de mate waarin hout te bewerken is.

 

Van veranda tot balkon

 

Een houten terras kan overal. Van een grote veranda met overkapping tot een dakterras en een balkon. Een plat dak kan bijvoorbeeld heel simpel beloopbaar worden gemaakt met behulp van houten vlonderplanken. Er zijn bij de bouwmarkt tegenwoordig ook vierkante houten vlonders te koop die heel simpel in- en aan elkaar te klikken zijn. Dat kan een ideale en goedkope oplossing zijn voor bijvoorbeeld een balkon.

 

Bij een houten terras denk je misschien in eerste instantie aan een veranda of aan een dakterras, maar er zijn vele mogelijkheden. In plaats van tegels in je achtertuin is het heel goed mogelijk om hout te gebruiken. Hiervoor zijn een aantal geschikte houtsoorten, waar wij je uitstekend over kunnen adviseren.

 

Advies nodig?

 

Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Geef aan wat je wensen zijn, dan zorgen wij dat de vakman bij jou in de buurt spoedig contact met je opneemt. Of je nu advies nodig hebt omtrent houtsoorten of het ontwerp voor jouw houten terras: wij helpen je graag verder.  

Wij hopen dat je goed geïnformeerd bent en dat wij jouw bestrating mogen leggen!