De juiste keuze
Of je nu een pad wilt aanleggen of een heel terras: er zijn ontzettend veel verschillende soorten tegels en steensoorten waar je uit kunt kiezen. Van belang is dat de keuze past bij jouw smaak, de woning en je budget. Ieder materiaal heeft bovendien zijn eigen kenmerken zoals kleurvastheid en milieuvriendelijkheid. Op dit soort zaken kun je uiteraard je keuze baseren.
Tips bij het kiezen van tegels
Er zijn zoveel verschillende soorten tegels verkrijgbaar dat wij ons voor kunnen stellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ook daarvoor kun je een professional inschakelen. Vertel ons je wensen, van welke stijl je houdt en wat de uitstraling van je woning is, dan bieden wij je een aantal passende tegelsoorten. Hieronder geven we je alvast een aantal algemene tips:
- Koop bij voorkeur een hele partij tegels van een bepaalde soort in één keer, je voorkomt hiermee ongewenst kleurverschil op de tegels. Handig is om ze tot het moment van plaatsing in de verpakking te laten zitten om krassen te vermijden.
- Hou bij het berekenen hoeveel tegels je nodig hebt rekening met snijverlies. Doorgaans heb je vijf procent meer tegels nodig.
- Een terras gelegd met rustige tegels is over het algemeen mooier (en beter verkoopbaar) dan een kleurrijk geheel, al valt over smaak niet te twisten natuurlijk.
- De kleurbestendigheid van verschillende soorten natuursteen kan verhoogd worden door er een coating overheen aan te brengen.
- Vraag je bestratingsbedrijf naar de legmogelijkheden, want er zijn tientallen manieren om tegels te leggen (zogenaamde legverbanden zoals een hoekverband, wildverband of blokverband) en patronen te creëren.
- Denk ook eens aan hout voor je terras of tuinpaden. Hout past bij alle tuinstijlen en kan gemakkelijk gecombineerd worden met andere tegel- en materiaalsoorten.
Materialen: de voor- en nadelen
Nadat je hebt bepaald waar het terras moet komen en hoe dit er ongeveer uit moet komen te zien kun je een steensoort kiezen. De steensoort houdt vaak verband met het type tegel. Kies je voor een patroon met waaltjes dan kies je voor baksteen, maar als je liever flagstones in de tuin wilt; dat is natuursteen.
- Nostalgische uitstraling, duurzaam en herbruikbaar, vorstbestendig, kleurvast, lage wateropname en niet erg milieubelastend. Bakstenen zijn typisch Nederlands.
- Moderne en strakke uitstraling, goedkoop, duurzaam, herbruikbaar, milieuvriendelijk en kleurvast. Beton is multifunctioneel en is allerlei kleuren verkrijgbaar.
- Grind/split. Niet duur, makkelijk te verwerken en weinig milieubelastend. Daarentegen wel waterdoorlatend en niet helemaal kleurvast.
- Mooie, natuurlijke uitstraling maar wel vrij prijzig, niet erg milieuvriendelijk, makkelijk te beschadigen en niet bestendig tegen zuren.
- Goedkope(re) natuursteentegels, waar geen vlekken op komen en die niet glad worden. Daar tegenover staat dat ze wel kunnen verkleuren.
- Dit is een dure natuursteensoort, maar het gaat wel lang mee en is bijna niet te beschadigen. Daarentegen verkleurt het wel makkelijk en wordt het erg glad bij nat weer.
- Vrij dure tegels en niet heel populair vanwege het vlekkerige uiterlijk. Graniet is duurzaam en het is kleurvast.
- Onderhoudsarm en iets goedkoper dan andere soorten natuursteen. Wel is het makkelijk te beschadigen en niet vorstbestendig.
Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan even vrijblijvend contact op. Via ons netwerk van professionele bestraters verbinden wij u met de vakman in uw regio. Direct hulp en advies van een specialist dichtbij!